Unlu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Unlu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Unlu İrmik Helvası

Unlu irmik helvası, pişerken yaydığı enfes kokusuyla herkesin iştahını kabartacak niteliktedir. Bu helva çeşidi, özellikle irmik severler için vazgeçilmez tariflerden biridir. Unlu irmik helvasını güzel bir balık sofrasının ardından hazırlayabilir ve sıcacık tüketebilirsiniz. Böylelikle balığın eve verdiği koku, helvanın müthiş kokusuyla yok olacaktır. Aynı zamanda, unlu irmik helvasını güzel bir akşam yemeğinin ardından veya kabul günleriniz için de hazırlayabilirsiniz.

Unlu İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük fincan un

Unlu İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Unlu irmik helvası hazırlamaya tatlının şerbeti ile başlayın. Şerbet, ılık olacak şekilde hazırlanmalıdır çünkü helva sıcak olacaktır. Şerbet için iki su bardağı süt ile toz şekeri bir pişirme kabının içine alın ve orta harlı ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet yaklaşık bir dakika kaynadıktan sonra ocaktan indirin ve bir kenara kaldırın. Şerbet sütlü olduğu için fazla kaynamasına gerek yoktur; bir taşım kaynaması yeterli olacaktır.

Uygun büyüklükte bir tencere alın ve içine bir çay bardağı sıvı yağ ekleyin. Tencereyi ocağın üzerine alın ve sıvı yağın yanına tereyağını ilave edip eritin. Erimiş olan yağın içine irmiği ekleyip kavurun. İrmiği yaklaşık 6-7 dakika kısık ateşte kavurmak yeterli olacaktır. Kavrulmuş olan irmiğin içine unu ilave edip karıştırın. Birkaç dakika da un ile kavurun ve ardından tatlının şerbetini ilave edin. Bazı tariflerde unlu irmik helvası hazırlanırken unun önceden kavrulduğu görülmektedir. Ancak öncelikle irmiğin kavrulması ve renginin pembe olması gerekmektedir. Aksi halde unu önce kavurursanız helvanın tadını tam alamazsınız. Yahut un ile irmiği tencereye birlikte ilave edip kavurabilirsiniz. Bu tamamen size bağlı bir durumdur. Hangisini önce kavurursanız helvanın rengi de ona göre olacaktır.

Şerbeti ile buluşan helvayı yaklaşık 5 dakika kadar kısık ateşte şerbeti çekene dek pişirin. Helva şerbetini çektikten sonra tencereyi ocaktan alın ve dinlenmesi için bir kenara kaldırın. Helvayı bir beze sarıp yaklaşık 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra ise bir kase ile şekil verebilirsiniz. Yahut bir yemek kaşığı su ile ıslatıp unlu irmik helvasından kaşık ile alabilir ve servis tabağına dizerek sunabilirsiniz.

Şekli verilen unlu irmik helvalarını dondurma eşliğinde sunum yapabilirsiniz. Özellikle sıcak yaz akşamlarında bu tatlıyı yapmış iseniz dondurma kaçınılmaz bir sunum önerisi olacaktır. Ancak soğuk kış akşamlarında bu tatlıyı yapmış iseniz sunum için kuru yemişler ideal bir tercih olacaktır. Damak zevkinize göre unlu irmik helvasını sunum yapabilir ve tatlı dakikalar yaşayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tıraz

25 Temmuz 2024 Perşembe

Unlu irmik helvasının şerbetini hazırlarken süt kullanmak şart mı? Su ile de yapılabilir mi? Bir de irmik ile unu birlikte kavurmak tatlının lezzetini etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tıraz, irmik helvasının şerbetini hazırlarken süt kullanmak şart değil, su ile de yapabilirsin. Su ile yapılan şerbet de oldukça lezzetli olur ve helvanın kıvamını güzel bir şekilde tutturabilirsin. İrmik ile unu birlikte kavurmak da tatlının lezzetini olumlu yönde etkiler. İki malzeme birlikte kavrulduğunda daha zengin bir tat elde edersin ve helvanın dokusu daha kıvamlı olur. Denediğinde farkı göreceksin, afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni