İrmikle Yapılan Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

İrmikle Yapılan Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmik, sütlü ya da şerbetli tatlı tariflerinde oldukça sık kullanılan malzemelerden biridir. İrmik tatlılarının yapımı hem pratik hem de lezzet olarak oldukça hafif olur. Büyük küçük herkesin beğenerek tüketeceği irmik tatlıları, akşam çayının yanında, misafirler için ya da gün masaları için hazırlanarak servise sunulabilir. Şimdi, irmikle yapılan tatlı tariflerine hep birlikte göz atalım.

Peynirli İrmik Tatlısı

Peynirli İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Hindistan cevizi
  • 500 gr lor peyniri
  • Aldığı kadar irmik

Şerbeti İçin

  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Peynirli İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencereye toz şeker ve su alınır. Toz şeker, suyun içinde eriyene kadar karıştırılır. Orta hararetli ocakta şerbet kıvama gelene kadar kaynatılır. Ocaktan alınmadan birkaç dakika önce limon suyu eklenir ve bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.

Lor peyniri temiz bir tülbent içerisine alınarak suyu süzülür. Karıştırma kabına suyu süzülmüş peynir, yumurtalar, un ve eritilmiş tereyağı alınarak elle karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve irmik yavaş yavaş eklenir. Tüm malzemeler homojen bir şekilde yoğrulur. Hamurun kıvamı oldukça yumuşak olmalıdır. Hazırlanan hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek 15 dakika bekletilir. Bekleyen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Fırın kabı yağlandıktan sonra hazırlanan hamur fırın kabına sıralanır. Fırın 180 derecede ısıtılarak tepsi fırına verilir. Üstü pembe bir renk alana kadar pişirilir. Pişen tatlılar fırından alınarak ilk sıcaklığını attıktan sonra önceden kaynatılmış şerbet eşit şekilde dökülür. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra üzerine Hindistan cevizi serpiştirilerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Portakallı İrmik Helvası

Portakallı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 5 adet portakal
  • 100 gr tereyağı

Portakallı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Uygun bir tavaya sıvı yağ eklenerek ısıtılır. Isınan yağa irmik ilave edilip rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan irmiğin üzerine tereyağı ilave edilir ve irmiğin rengi koyulaşana kadar kavrulmaya devam edilir. Portakallar yıkanarak kabukları kavrulan malzemeye eklenir. Bir iki defa karıştırıldıktan sonra toz şeker, süt ve portakal suyu ilave edilir. Altı kısılır ve tamamen suyunu çekene kadar ara ara karıştırılır. Tamamen suyunu çektikten sonra ocaktan alınıp, kapağı kapatılarak 15 dakika demlenmesi beklenir. Servis tercihe göre istenilen şekilde yapılabilir.

Afiyet olsun.

Narlı İrmik Tatlısı

Narlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Nar Peltesi İçin

  • 2-3 su bardağı nar suyu
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası

Narlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmiği hazırlamak için irmik, süt, toz şeker ve limon kabuğu rendesi uygun bir tencereye alınarak muhallebi kıvamı alana kadar devamlı karıştırılır. Kıvamın göz göz olması gereklidir. Muhallebi kıvamı alan irmik kare borcam tepsiye dökülerek eşit şekilde yayılır. Buzdolabında soğumaya bırakılır.

Nar peltesi için uygun bir tencereye nar suyu, toz şeker ve mısır nişastası alınarak orta hararetli ocakta koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen nar peltesi ilk sıcaklığını attıktan sonra dolapta dinlenen irmik tatlısının üzerine dökülüp, eşit şekilde yayılır. Tatlı tekrar buzdolabına alınarak 2-3 saat dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra dilimlenerek servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Leyfunnur

09 Nisan 2024 Salı

İyi günler ben sütlü tatlıları çok seviyorum yarında da yeğenimin yanına geçmiş olsuna gitmeyi düşünüyorum. Yanına irmikli tatlılardan yapsam geçmiş olsun için uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Leyfunnur,

Geçmiş olsun ziyaretlerinde genellikle daha hafif ve sindirimi kolay tatlılar tercih edilir. Sütlü ve irmikli tatlılar da bu kriterlere oldukça uygundur. Hem lezzetli hem de hafif oldukları için yeğeniniz ve diğer aile üyeleri tarafından da beğenilecektir. İrmikli tatlılar, özellikle sütlaç, muhallebi veya irmik helvası gibi seçenekler, geçmiş olsun ziyaretleri için oldukça uygun ve zarif bir tercihtir. Şimdiden ellerinize sağlık ve yeğeninize acil şifalar dilerim.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni