Haşhaşlı İrmik TatlısıHaşhaşlı irmik tatlısı, revani ve şerbetli tatlıları seven herkesin beğenerek yiyeceği bir tatlı çeşididir. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle misafirlerinizi etkileyecek bu tatlıyı, kabul günlerinizde, beş çaylarınızda veya akşam yemeğinden sonra keyifle sunabilirsiniz. Haşhaşlı irmik tatlısı, malzemeleri ve tat olarak revaniye çok benzese de içindeki mavi haşhaşlar ve üzerine sürdüğümüz krem şanti sayesinde revaniden biraz daha farklı bir lezzet sunar. Sevdiklerinize ve misafirlerinize severek ikram edeceğiniz haşhaşlı irmik tatlısını yapmaya hazır mısınız? Haşhaşlı İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Üzeri İçin
Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler
Haşhaşlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?1. Yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaseye koyup mikser ile önce düşük devirde, sonra yüksek devirde, yumurta ve şeker eriyip köpük köpük olana kadar çırpın. 2. Ardından irmik, haşhaş, süt ve sıvı yağı ekleyip tekrar çırpın. Yavaş yavaş un ilave edin. Unu, kek hamurundan biraz daha cıvık olana kadar ekleyin. 3. Son olarak kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin. Hazırladığınız hamuru dikdörtgen bir borcama koyup, önceden 180 derece ısıtılmış fırında üstü ve altı hafif kızarana kadar pişirin. 4. Tatlı pişerken, bir bardak süt ile krem şantiyi çırpıp buzdolabına koyun. 5. Şerbet için 4 bardak şekeri tencereye koyup üzerine 4,5 bardak su ilave edin ve kısık ateşte 15 dakika kaynatın. İçine çeyrek limon suyu sıkıp ocaktan indirin. 6. Fırından çıkardığınız tatlının keki soğukken, şerbeti ise ılıklaştırın. Şerbeti, tatlının üzerine gezdirin. 7. Tatlı soğuduğunda üzerine krem şantiyi ince bir tabaka halinde sürün. İstediğiniz şekilde dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun! Ekstra BilgilerHaşhaşlı irmik tatlısını dilerseniz ceviz veya fındık gibi ekstra malzemelerle de zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca, tatlıyı bir gün önceden hazırlayıp dinlendirdiğinizde, lezzeti daha da artacaktır. Tatlıyı servis ederken üzerine dövülmüş Antep fıstığı veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz. |
Bu haşhaşlı irmik tatlısını daha önce denemiş olan var mı? Nasıl bir tat bırakıyor, tavsiye eder misiniz? Ayrıca krem şanti yerine başka bir şey kullanabilir miyiz, mesela kaymak gibi?
Cevap yazMeysure,
Haşhaşlı irmik tatlısı gerçekten oldukça özel ve lezzetli bir tatlıdır. Haşhaş tohumlarının çıtır çıtır dokusu, irmiğin yumuşaklığı ile birleştiğinde çok hoş bir tat ortaya çıkıyor. Deneyen birçok kişi bu tatlıyı oldukça beğeniyor ve tekrar yapmayı düşünüyor. Bu yüzden, denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Krem şanti yerine kaymak kullanımı ise gayet güzel bir fikir olabilir. Kaymak, tatlıya daha yoğun bir lezzet ve kremamsı bir doku katacaktır. Ayrıca, kaymak daha doğal ve sağlıklı bir alternatif olabilir. Bu değişiklik, tatlının genel lezzet profilini olumlu bir şekilde etkileyebilir.
Afiyet olsun!