Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı irmik helvası, Türk mutfağının sevilen tatlılarından biridir. Pratik bir tarifle hazırlanan bu helva, hem lezzetli hem de bütçe dostudur. Fıstıkların ve irmiğin birleşimiyle oluşan bu özel tat, her damak zevkine hitap eder. Detaylı tarifine göz atabilirsiniz.
Fıstıklı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
07 Eylül 2024

Fıstıklı İrmik Helvası


Geçmişten günümüze, irmik helvası Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. İrmik helvasının yapılışı hem pratik hem de malzemeleri her bütçeye uygundur. Kısa sürede az bir bütçe ile harika tatlar yakalamak isteyenlerin tercihi olan irmik helvasının birçok çeşidi bulunmaktadır. Her damak tadına uygun bir irmik helvası çeşidi mevcuttur. Bu çeşitlerden biri de fıstıklı irmik helvasıdır. Fıstıklı irmik helvasının malzemeleri ve yapılışı şu şekildedir:

Fıstıklı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler


  • 500 gram irmik
  • 250 gram tereyağı
  • 3 paket dolmalık çam fıstığı
  • 1 litre süt
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 tatlı kaşığı tarçın

Fıstıklı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?


Fıstıklı irmik helvasının yapılışına ilk olarak fıstıkları hazırlayarak başlayın. Küçük bir tavanın içine 1 yemek kaşığı tereyağını koyun ve eritin. Tereyağı eridikten sonra dolmalık çam fıstığını ilave edin ve kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra kalan tereyağını da ilave edin. Tereyağını ilave ettikten sonra irmikleri ekleyin ve kavurmaya başlayın. İrmikleri sürekli karıştırın ki yanmasınlar. İrmikler kavrulduktan sonra ayrı bir tencerenin içine sütü koyun ve üzerine şekeri ilave ederek karıştırın. Sütü şeker ile kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra sütü ocaktan alın ve sıcak sıcak kavurduğunuz irmik ve fıstık karışımının üzerine dökün. Dökerken bir taraftan da karıştırın. Sütün hepsini döktükten sonra kısık ateşte irmikler sütü çekene kadar pişirin. İrmik sütü çektikten sonra ocaktan indirin. Ocaktan indirdikten sonra 15 dakika dinlendirin. Dinlendirme süresi bittikten sonra tarçını serpin. Böylece fıstıklı irmik helvası hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yağınalp 04 Ağustos 2024 Pazar

Fıstıkları kavururken tam olarak ne kadar sürede kıvamını buluyor? Ayrıca sütün kaynaması ne kadar sürüyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Fıstıkların Kavrulma Süresi
Fıstıkların kavrulma süresi genellikle 10-15 dakika arasında değişir. Ancak bu süre, fıstıkların türüne, büyüklüğüne ve kavurma yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fıstıkları kavururken, sürekli karıştırmak ve renk değişimlerini gözlemlemek önemlidir. Kızarmaya başladıklarında kavurma işlemini sonlandırmak en iyisidir.

Sütün Kaynama Süresi
Sütün kaynaması ise genellikle 5-10 dakika sürer. Bu süre, süt miktarına ve ocağın ısısına bağlı olarak değişebilir. Sütü kaynatırken, altının tutmaması için sürekli karıştırmakta fayda var. Kaynamaya başladığında, süt hemen ocaktan alınmalı, aksi takdirde taşma riski artar.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni