Kaşarlı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Kaşarlı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı İrmik Helvası

Kaşarlı irmik helvası, kaşar peynirinin irmik helvasına kattığı lezzet ile herkesin beğenisini kazanacak bir tatlıdır. Bu tarif, kaşar peyniri dışında dil peyniri ile de yapılabilir. Kaşarlı irmik helvası, çoğunlukla Antakya bölgesinde yapılan yöresel bir lezzettir. Bu tatlı, damak zevkine göre kaşar, dil ve çeşitli peynirlerle de hazırlanabilir. Ancak peynirin tuzsuz olması birinci kuraldır. Aksi halde helvanın tadı hoş olmayabilir. Kaşarlı irmik helvası sıcak tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Soğuduğunda peynir sünmez ve tatlı kalıp gibi olabilir. Bu nedenle, sıcak kaşarlı irmik helvası lezzet açısından çok daha güzel olacaktır.

Kaşarlı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı çam fıstığı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Antep fıstığı, ceviz içi veya Hindistan cevizi

Kaşarlı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Kaşarlı irmik helvasını hazırlamak için bir tencereye süt, toz şeker ve bir paket vanilyayı ekleyin. Karışımı bir kaşık veya kepçe ile karıştırın. Karışımı ocağa alın ve kaynatın. Birkaç taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan indirin ve şerbeti bir kenarda soğuması için bekletin.

Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ eridikten sonra çam fıstıklarını ekleyin ve kavurun. Birkaç dakika kavurduktan sonra irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun. İrmiğin rengi dönene kadar (yaklaşık 20 dakika) kavurun. Daha sonra hazırladığınız ve soğuması için beklettiğiniz şerbeti tencereye dökün.

Şerbeti ekledikten hemen sonra rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve karıştırın. Peyniri ekledikten sonra ocağın altını biraz açın ve tatlıyı sürekli karıştırarak pişirin. Şerbetini çekmiş olan kaşarlı irmik helvasını bir kenara alın ve demlenmesi için birkaç dakika bekletin.

Demlenen tatlıyı bir kâseye üç yemek kaşığı kadar ekleyin ve hafifçe bastırın. Yağlı olması nedeniyle tatlı kâseye yapışmayacaktır. Kâseyi servis tabağına ters çevirerek tatlıyı çıkarın.

Şekil verdiğiniz kaşarlı irmik helvasının üzerine Hindistan cevizi, ceviz veya Antep fıstığı serpiştirin. Kullanacağınız kuru meyve veya yemişleri damak zevkinize göre tercih edebilirsiniz. Tatlıyı soğutmadan sıcak iken sunum yapın. Sıcak kaşarlı irmik helvasının lezzeti, soğuyunca azalır. Lezzetini kaçırmamak için sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Oray

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Peynirli irmik helvasının sıcak tüketilmesi gerektiğini bilmiyordum. Soğuduğunda peyniri sünmez mi? Ayrıca, kaşar peyniri yerine dil peyniri kullanmak tatlının lezzetini nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Oray, peynirli irmik helvasının sıcak tüketilmesi, peynirin tam anlamıyla eriyip helvayla uyum içinde olması açısından önemlidir. Soğuduğunda peyniri sünmez ve helvanın içindeki peynir tatlıyla bütünleşmek yerine daha katı bir yapıya sahip olur. Kaşar peyniri yerine dil peyniri kullanmak tatlının lezzetini olumlu yönde etkileyebilir. Dil peyniri, kaşar peynirine göre daha yumuşak ve erimeye daha uygun bir yapıya sahiptir, bu nedenle irmik helvasının içinde daha iyi erir ve tatlının lezzetini daha homojen hale getirir. Denemenizi tavsiye ederim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik Helvası Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

İrmik Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri