İrmik Helvası Peynirli Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli irmik helvası, Türk mutfağının sevilen tatlılarından biridir. Tuzsuz peynir ve irmiğin birleşimiyle hazırlanan bu lezzet, yoğun ve zengin bir tat sunar. Özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarını süsleyen bu tatlı, sıcak veya soğuk servis edilebilir.
İrmik Helvası Peynirli Tarifi ve Malzemeleri
07 Eylül 2024

İrmik Helvası Peynirli


İrmik Helvası Peynirli

Yapımı

İrmik helvasını peynirli yapmak istiyorsanız, kullanacağınız peynirin tuzsuz olması gerekmektedir. Ben tuzsuz Antakya peynirini, peynirli irmik helvasına çok yakıştırıyorum. İsteğe bağlı olarak dil peyniri de kullanabilirsiniz. Ben tereyağı ile zeytinyağını karıştırarak kullanıyorum. Siz isterseniz, 150 gram kadar bitkisel margarin de kullanabilirsiniz. Peynirli irmik helvasını servis yaparken yanında dondurma da ikram edebilirsiniz. Dondurmayla irmiğin birbirine çok yakıştığını göreceksiniz.

İrmik Helvası Peynirli

Malzemeleri

  • 75 gram tereyağı ve 75 gram zeytinyağı
  • 250 gram tuzsuz Antakya peyniri
  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı sıcak süt

İrmik Helvası Peynirli

Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını ve zeytinyağını tencereye alıp iyice kızdırın. Yağ kızdıktan sonra irmiği ekleyin ve sararana kadar ortalama 10 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Peyniri küçük küçük parçalara ayırarak didikleyin. Başka bir kapta ise süt ve şekeri karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Sürekli karıştırarak kavurduğunuz irmiğin rengi sararınca, süt ve şeker karışımını ekleyin. Bir dakika kadar hızla karıştırın ve didiklediğiniz peynirleri ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve yine kapağını açmadan 10-15 dakika dinlendirin. Son olarak üzerine ceviz, fıstık veya badem serpip karıştırın. Peynirli irmik helvasını sıcakken servis tabağına alıp, ılıdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Peynirli irmik helvası, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir ve özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarını süsler. Peynirli irmik helvasının, klasik irmik helvasına göre daha yoğun ve zengin bir tadı vardır. Bu tatlı, peynirin tuzlu ve kremamsı yapısı ile irmiğin tatlı ve hafif dokusunu bir araya getirir. Ayrıca, bu helvayı farklılaştırmak için üzerine tarçın serpebilir veya yanında kaymak ile servis edebilirsiniz. Peynirli irmik helvası, hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen çok yönlü bir tatlıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tekgül

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Peynirin helvanın içinde erirken tuzlu olup olmadığını nasıl kontrol ediyorsunuz? Ayrıca süt ve şeker karışımını ekledikten sonra helvanın topaklanmaması için hangi sıklıkla karıştırmalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tekgül, peynirin helvanın içinde erirken tuzlu olup olmadığını anlamak için peynirin tadını önceden kontrol etmek en iyisidir. Önceden tadına bakarak tuz oranını öğrenebilirsiniz.

Helvanın topaklanmaması için süt ve şeker karışımını ekledikten sonra sürekli karıştırmanız önemlidir. Bu şekilde topaklanmayı önlemiş olursunuz ve helvanın kıvamı daha pürüzsüz olur.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tatlısı Kakaolu Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tatlısı Kakaolu Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel
İrmik Helvası Kaç Kalori?

İrmik Helvası Kaç Kalori?