Fındıklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Fındıklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı irmik tatlısı, irmik tatlıları arasında insanlara enerji veren bir çeşittir. Bilindiği gibi çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından yapılan bir tatlı türüdür. Özellikle akşam çayları ile tüketildiğinde fındıklı irmik tatlısı, sizlere çok ağır gelmeyecektir. Bu nedenle diğer tatlılar yerine bu mükemmel lezzeti yaparak tadabilirsiniz. Bu durumun yanı sıra fındıklı irmik tatlısının yapılışının çok kolay olması nedeni ile hızlı bir şekilde herkesin yapabilmesi mümkündür. Fındıklı irmik tatlısının diğer irmik tatlılarından farkı adından da anlaşıldığı gibi fındıklı olmasıdır. Fakat bu tatlının içerisindeki fındık, tatlının sadeliğini alarak çok daha lezzetli bir hale getirmektedir. Özellikle tatlının pişirilmesi sırasında fındıkların pişmesi ile bu tatlı lezzetini iki katına çıkarmaktadır. Fındıklı irmik tatlısı hakkında belirtmem gereken en önemli şey ise bu tatlının üzerinde kullanılacak şerbetin kıvamıdır. Çünkü şerbetin kıvamı yerinde olmadığı zaman irmik tatlısının lezzeti ve yumuşaklığı olmak üzere çok büyük etkiler görür. Bunun için şerbeti yaparken tam ölçüleri almaya özen gösterin. Böylece çok daha büyük bir lezzet alabilirsiniz. Şimdi fındıklı irmik tatlısının yapılışında kullanılacak malzemelere göz atalım.

Fındıklı İrmik Tatlısı Malzemeleri
  • Üç adet yumurta
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Bir su bardağı toz şeker
  • Bir su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı büyük boy irmik
  • Bir paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı ezilmiş fındık içi
  • Bir su bardağı kadar un
  • Bir paket vanilya
Şerbet Malzemeleri
  • İki buçuk su bardağı şeker
  • Üç su bardağı su
  • Yarım limon
Fındıklı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bu tatlının yapılışına başlar başlamaz öncelikle kendinize geniş bir kap gerekir. Bu kap içerisinde malzemeleri işleyeceğiz. Kabınızı elde ettikten sonra ilk olarak yumurtaları bu kap içerisine kırın. Daha sonra da malzemelerde bahsetmiş olduğumuz şekeri ekleyerek yaklaşık üç dakika kadar durmadan çırpın ve şekerin yumurta ile iyice harman olmasını sağlayın. Bu süre zarfında yumurta da köpürecektir.

Bu aşamada ise kabartma tozu hariç diğer tüm malzemeleri kap içerisine sıra ile bol bol karıştırarak ekleyin. Tüm eklediğiniz malzemelerin tamamen karışmasına özen gösterin ve eklediğiniz her malzemeyi diğer malzemelerle birleştirin. Bu aşamada kabartma tozunu eklemeyin. Çünkü kabartma tozu bu aşamada eklendiğinde tam olarak görevini yapmamaktadır.

Son olarak kabartma tozunu da ekleyerek bol bol karıştırın. Bol bol karıştırarak kabartma tozunun tüm harca karışmasını sağlayın. Böylece yapacağınız fındıklı irmik tatlısı daha kabarık olacaktır. Bu malzememizi bir fırın tepsisine güzel bir şekilde koyarak fırına atalım. Fırını ise 180 dereceye ayarlayarak üzeri tam olarak kızarana kadar iyice pişirin. Bu sırada sizde boş durmadan fındıklı irmik tatlısı için şerbet hazırlayın.

Şerbeti için ise bir tencereye suyu ekleyin ve üzerine şekeri ekleyin. Şekeri tam olarak eriyene kadar karıştırın ve bu sırada ocağın orta gözünü açarak kaynatmaya başlayın. Şerbetimiz kaynamaya başlar başlamaz limonu ekleyerek tekrar bol bol karıştırın ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra ılıması için bir kenarda bekletin. Artık şerbet hazır. Fındıklı irmik tatlısı sıcakken ılık şerbeti keke ilave ederek bir süre üzeri kapalı bir şekilde soğutun. Sonra da afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler
  • Fındıklı irmik tatlısını servis ederken üzerine hindistan cevizi veya toz antep fıstığı serpebilirsiniz.
  • Şerbeti dökerken tatlının her yerine eşit şekilde yayılmasına dikkat edin.
  • Tatlıyı dilimlemeden önce şerbetin iyice çekmesini bekleyin.
  • Fındık yerine ceviz veya badem de kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni