Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli irmik tatlısı, ev hanımlarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer almaktadır. Harika şerbetiyle damak tadı olan cevizli irmik tatlısı, çoğu zaman bu tatlıyı yapanların birbiriyle yarıştığına şahit oluyoruz. İstenildiği zaman canımız tatlı çektiğinde ister konaklayacağımız yerde ziyafet yemeklerin ardından verebileceğimiz bu şahane damakları şenlendirecek tatlı ile güzellikler oluşturabiliriz. Cevizli irmik tatlısını merak edip yapmak isteyenler için aşağıda vereceğimiz tarifle arzulayan kendi evinde yapabilir ve afiyetle yiyebilir.

Cevizli irmik tatlısı için gerekli malzemeler
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 su bardağı silme elenmiş un
  • Yarı su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
  • Yarım su bardağı kadar toz şeker
  • 1 su bardağı silme irmik
  • 2 paket hamur kabartma tozu
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şerbeti için
  • 3,5 su bardağı dolusu su
  • 3,5 su bardağı dolusu toz şeker
  • 1 dilim limon suyu
Cevizli irmik tatlısı nasıl yapılır?

Bu tatlının yapılışına başlamadan önce şerbetini kaynatıp hazırlamak gerekir. Derin bir tencereye toz şeker ile suyu tencereye döküp ocağa alıyoruz. Şerbetimiz kaynayıncaya kadar mümkün olduğunca orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin altını kıstıktan sonra 15-20 dakika kadar kısık ateşte kıvamını alana kadar ve şerbetin şekerlenmemesi amacıyla limonun suyunu sıkarak birkaç taşım daha kaynatarak şerbeti ocaktan alıyoruz.

Cevizli irmik tatlısının kek hamuru için karıştırma kabına ilk önce yumurtaları kırıp, üzerine toz şeker ilave ederek bir mikserle köpük şekline bürünene kadar çırpıyoruz. Üzerine sıvı yağ ve yoğurt ilave ettikten sonra karışımı güzelce karıştırıyoruz. Üzerine irmik, kabartma tozu, vanilya ve elenmiş unu yavaş yavaş ilave ettikten sonra bir tahta kaşıkla karıştırarak karışım kek hamuru kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.

Hazır hale gelen hamura büyük boy yağlanmış fırın tepsisine dökerek yayıyoruz. Akabinde fırınımızı 185 derecede önceden ısıtmasının ardından tepsiyi fırına koyup hamur kabarıp kızardıktan sonra tepsiyi fırından çıkarıyoruz. Tepsiyi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine 1 su bardağı dolu soğuk suyu tatlının üzerine gezdirerek döküyoruz. Ardından tatlının üzerine ılıklaştırılmış şerbeti gezdirerek döküyoruz. Tatlının şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat kadar bekletiyoruz. Bu süre zarfında tatlımızı dilimleyerek üzerine ceviz serpip afiyetle yiyebiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Güncel

Sulu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sulu İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Tarifi ve Malzemeleri