Çikolata Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

İrmik tatlısı, lezzeti ve pratikliği açısından sıkça tercih edilen bir tatlıdır. İrmik, her mutfakta bolca bulunmalıdır. Ani gelen misafirler için veya kendi tatlı krizimizi atlatmak için oldukça kolay hazırlanabilir. İrmik ile yapılan birçok tatlı çeşidi bulunmaktadır. Örneğin, şerbetli irmik tatlıları arasında revani, haşhaşlı irmik tatlısı, şekerpare, gül sarması, kalbura bastı ve vezir parmağı sayılabilir. Sütlü irmik tatlıları ise çikolata soslu irmik tatlısı, iki renkli irmik tatlısı, bisküvili irmik tatlısı gibi birçok çeşide sahiptir. Bu tatlıların her biri ayrı ayrı çok lezzetli ve pratiktir. Şimdi çikolata soslu irmik tatlısı yapacağız. Nasıl mı? Çok basit, şimdi doğruca mutfağa gidiyoruz.

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 8 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gram margarin
  • 1 yemek kaşığı nişasta (kalıpta iyi donması için)

Çikolata Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 10 gram margarin
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta

İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye bir litre sütü boşaltıyoruz ve içine şekeri ilave ediyoruz. Ocağı açarak kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya yakın, 8 kaşık irmiği ilave edip karıştırıyoruz. Kaynayıp kıvamı biraz koyulaşınca margarini ekliyoruz. Ayrı bir yerde bir kaşık nişasta ve bir paket vanilyayı az miktarda su veya süt ile sulandırıp, bir yandan karıştırdığımız tatlının içine yavaş yavaş döküyoruz. Bu aşamada karıştırmak çok önemli, topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz. Karıştırarak pişirdiğimiz irmik tatlısını tırtıklı bir kek kalıbını bir kaşık su ile ıslatıp içine döküyoruz. İyice düzleştirdiğimiz tatlıyı soğuması için buzdolabında bekletiyoruz. Tatlı soğurken, bir yandan çikolata sosunu yapabiliriz.

Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?

Şeker, un, nişasta ve kakao küçük bir tencereye konulur. Üzerine yavaşça süt ilave edilir ve aynı anda karıştırılır. Tencereyi ocağa koyup karıştırmaya başlıyoruz. Kaynayan sosun içine margarin eklenip ocaktan indirilir. Daha sonra mikser yardımıyla iyice çırpılır. Çikolata sosu ne çok koyu ne de çok sıvı olmamalı, akıcı bir kıvamda olmalıdır. İstediğiniz kıvamı elde edene kadar un veya süt ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız çikolata sosu bir kenarda ılınırken, irmik tatlımızı dolaptan çıkarıp büyük bir servis tabağına ters çevirerek kek kalıbından çıkarıyoruz. Kalıbın şeklini alan tatlıyı hiç bozmadan üzerine hazırladığımız çikolata sosunu keyifle gezdiriyoruz. Üzeri için dilerseniz hazır çikolata sosları da kullanabilirsiniz.

Hazırladığınız çikolata soslu irmik tatlısını soğuk servis yapabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmik Revani Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Revani Tarifi ve Malzemeleri