Islak İrmik HelvasıIslak irmik helvası, diğer irmik helva çeşitlerine göre biraz daha kremsi bir kıvama sahiptir. Bu durum aslında kişisel zevklere göre değişiklik gösterir. Birçok kişi daha kuru bir tatlı isterken, bazıları ise bu şekilde daha ıslak bir tatlı türünü tercih ederler. Eğer siz de sürekli klasik irmik helvası yapıyorsanız, farklılık olarak ıslak irmik helvasını deneyebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Bu kıvama sahip irmik helvası, daha çok insanların mevlitlerde hazırlayarak misafirlere sundukları tatlı çeşitlerindendir. Islak irmik tatlısının en büyük özelliği ise bu şekilde ıslak olduğu için herhangi bir lapalanmanın meydana gelmemesidir. Durum böyle olunca bu tatlının yapılışı biraz daha basitleşmiş olmaktadır. Birçok insanın irmik helvasını sevmemelerinin nedeni bu helvanın kuru olmasıdır. Fakat ıslak irmik helvasında bu gibi kuruluklar ve buna bağlı olarak lezzet kayıpları ortadan kalkacaktır. Bu durumların yanı sıra ıslak irmik helvası hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Bu durum direkt olarak kişilerin damak zevkine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Islak irmik helvası, genellikle çam fıstıkları ile yapılmaktadır. Fakat siz isterseniz bu fıstıklar yerine farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Özellikle badem, ceviz, çekirdek gibi malzemeler de mükemmel bir lezzet ortaya çıkarır. Bu malzemeleri helvanın üzerine kullanabilirsiniz. Bu helvayı yapabilmek için şu malzemelerin tezgâh üzerinde hazırlanması gerekir. Islak İrmik Helvası Malzemeleri
Islak İrmik Helvası Nasıl Yapılır?Öncelikle yapılması gereken küçük bir tencere içerisine su ve şekeri ekleyerek iyice karıştırmaktır. Bir süre karıştırdıktan sonra şekerin tam olarak eridiğine emin olun ve birkaç taşım kaynatın. Daha sonra bu şerbeti soğuması için bir kenara alarak bekletin. Bu aşamada boş durmadan diğer işlemlere geçin. Bir diğer aşamada ise yayvan bir tencere elde ederek çam fıstıkları ile tereyağını kısık ateş üzerinde yaklaşık 2-3 dakika kadar kavurun. Çok fazla kavurmaya gerek yoktur çünkü bu fıstıklar irmik ile zaten kavrulmaya devam edecektir. 2-3 dakika kadar kavrulan çam fıstıklarının üzerine irmiği ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Bu şekilde hem irmikler hem de fıstıklar kavrulmaya devam edecektir. Bu kavurma işlemi sırasında helvanın yanmaması için sürekli karıştırın. Bir süre sonra hem irmikler hem de fıstıklar sarımsı bir renk alacaktır. Bu aşamada işlemin tamamlandığını anlayabilirsiniz. İrmiğin rengi koyulaşana kadar kavurduktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edin ve yaklaşık 4 dakika kadar daha kavurun. Artık ıslak irmik helvası yapılışının son aşamalarına geldik. Şimdi çok dikkatli bir şekilde şekerli suyu ocağın altını daha çok açarak yavaş yavaş helvanın üzerine dökmeye başlayın. Şekerli suyu dökerken aynı zamanda sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Şekerli su döküldükten sonra tencerenin ağzını kapatın ve 5 dakika kadar daha kavurun. Eğer helva bu süre sonunda tüm suyunu çekmiş ise bol bol karıştırarak ateşi oldukça azaltın. Artık ıslak irmik helvası hazırdır. Bu helvayı 10 dakika kadar dinlendirin ve servise hazır hale getirmek için tabaklara dekor vererek yerleştirin. Afiyet olsun. |
Sonradan 2 yemek kaşığı şeker ilave etmenin hem sağlık açısından hem de lezzet acisindan çok uygun olmadığını düşünüyorum.
Cevap yazSlayer, görüşünüze katılıyorum. Fazladan şeker eklemek hem sağlık açısından zararlı olabilir hem de yemeğin doğal lezzetini bozabilir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek önemli.