İrmik Kavurması Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

İrmik Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Kavurması

İrmik, genellikle helva ve tatlı yapımında kullanılan temel malzemelerden biridir. İrmik kavurması da irmikten yapılan ve sıkça tercih edilen tatlılardan biridir. Çat kapı gelen misafirleriniz için hızlıca hazırlayarak kurtarıcı tarifiniz olabilir. Çayınız hazır olana kadar irmik kavurması da hazırlanıp çay ile servis edilebilir. İrmik kavurması için hangi malzemeler gerekli ve hangi aşamalardan geçiyor, gelin hep birlikte göz atalım.

İrmik Kavurması İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı irmik
  • 1 paket margarin
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı dolmalık fıstık

İrmik Kavurması Nasıl Yapılır?

İrmik kavurması için öncelikle su ve toz şeker ufak bir tencerede karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 4-5 dakika sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Uygun bir tavada margarin eritilir. Eriyen yağa dolmalık fıstıklar eklenip 2-3 dakika kavrulur. Kavrulan dolmalık fıstıkların üzerine irmik ilave edilip, kısık ateşte rengi değişene kadar kavrulur. İrmiğin rengi istenilen kıvama ulaştıktan sonra önceden kaynatılan ve soğuyan şerbet eklenir. Hemen ardından süt yavaş yavaş ilave edilir ve sürekli karıştırılır. Ocağın altı kısılıp, tencerenin kapağı kapatılır ve irmik sütü ve suyu çekene kadar beklenir. İrmik suyunu çektikten sonra birkaç defa karıştırılarak ocaktan alınır. Bir beze sarılarak 20 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenme süresi tamamlandıktan sonra ufak bir kasenin içine yerleştirilip bir kaşık yardımı ile bastırılır. Kase servis tabağına ters çevrilerek çıkarılır. Yanında dondurma ilave edilerek servise sunulur.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

İrmik kavurmasının lezzetini artırmak için farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Örneğin, tarçın, karanfil veya vanilya kullanabilirsiniz. Ayrıca, fıstık yerine ceviz veya badem gibi diğer kuruyemişlerle de deneyebilirsiniz. Tatlının daha da zenginleşmesi için üzerine Hindistan cevizi serpebilir veya kaymak ile servis edebilirsiniz.

Sonuç

İrmik kavurması, pratik yapımı ve leziz tadıyla misafirleriniz için ideal bir tatlıdır. Hem çayın yanında hem de dondurma ile servis edebileceğiniz bu tatlıyı, farklı malzemelerle zenginleştirerek kendi tarifinizi oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuru İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kakaolu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri