Sütlü İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Sütlü İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Helvası

Sütlü irmik helvası, geleneksel tatlılarımız arasında bulunan irmik helvasının daha önce sütle yapılmamış halini denemediyseniz, tarifimizi mutlaka yapmanızı öneriyoruz. İrmik helvasının bu versiyonuna bir kez daha hayran olacaksınız. Sütlü irmik helvasının Osmanlı mutfağına kadar dayanan köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Tarihte yapılan tatlıların içinde sütlü irmik tatlısının yeri oldukça farklıydı. Aslında irmik tatlısını yapmak oldukça kolay olsa da, tatlının kendine has lezzeti onu özel bir yere konumlandırmaktadır. Bu nedenle mutfağımızda irmik tatlısının farklı türleri yapılmaya başlanmıştır. Sizler de bademli, cevizli, fıstıklı, sade ve sütlü gibi çeşitli irmik tatlılarını deneyebilirsiniz. Tatlının özellikle taziye evlerinde daha fazla yapıldığını da belirtelim. Belki de olmazsa olmaz bir tatlıdır. Malzemeleri de her mutfakta bulunduğundan, istediğiniz zaman sütlü irmik tatlısını hazırlayabilirsiniz. Tatlıyı yaparken sadece ölçülerine dikkat etmelisiniz. Kıvamını yakaladığınızda lezzetli bir tatlı yiyebilirsiniz. Bu kadar tatlımızdan bahsettikten sonra, yapımına başlayabiliriz.

Sütlü İrmik Helvası Malzemeleri
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Sütlü İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tatlının şerbetini ve kendisini birlikte hazırlamalıyız. Çünkü her ikisini sıcak olarak buluşturacağız. Bu yüzden bir yandan irmiği kavururken, bir yandan da şerbetini hazırlamaya başlayalım. Bir tencereye şerbet malzemeleri olan 2 su bardağı süt ve 1 su bardağı toz şekeri alalım. Başka bir tencerede ise tereyağını ve sıvı yağı kızdırarak irmiği kavurmaya başlayalım. Şerbeti arada bir karıştırırsanız, şekerin erimesine yardımcı olursunuz.

İrmiği kavurmak için teflon tencere kullanırsanız daha iyi olur. Kavurma sırasında ocağın altını kısık ateşte tutun ve sürekli şekilde karıştırın. İrmiğin her tarafı güzelce pembeleşsin. Karıştırma işleminde mutlaka tahta kaşık kullanmanızı da tavsiye ediyoruz. İrmik yeterince pembeleşince, ocaktaki şerbet de kıvamını bulmuş olacak. Şerbeti irmikle buluşturma zamanı geldi. Ancak aniden tenceredeki malzemeler fokurdayacağı için çok dikkatli olmalısınız. İsteyenler şerbeti biraz ılıtarak kullanabilir. Bu işlemin ardından 1-2 dakika daha helvayı karıştırarak pişirin.

Sütlü irmik helvasının şerbeti de çekince, üzerine bez örterek 10-15 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Daha sonra sütlü irmik helvasını ikram için hazırlayabilirsiniz. İçini suyla ıslattığınız kasenin içine helvadan koyarak, servis tabağına ters çevirip çıkarın. Üzerine isteğinize göre Hindistan cevizi, toz tarçın veya ceviz gibi malzemeler koyun. İçine sevgi kattığınız sütlü irmik helvası artık sunuma hazır. İkramınızı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni